21.04.2017 | Buitenspeeldag 2017 opnieuw groot succes!

Buitenspeeldag 2017De tiende editie van de Buitenspeeldag was opnieuw een groot succes! In heel Vlaanderen en Brussel werden maar liefst 411 activiteiten georganiseerd in 243 gemeenten en steden, wat deze editie meteen tot een recordeditie maakt. Ter vergelijking: vorig jaar strandden we op 382 locaties in 240 gemeenten.

Kinderen kregen opnieuw een uitgebreid en divers aanbod aan activiteiten voorgeschoteld: van kleinschalige speel- en sportinitiatieven in de buurt tot grote evenementen op de markt, in het park of in het speelbos. Naast Nickelodeon, Ketnet, VTMKZOOM en Studio 100 TV zetten dit jaar ook Nick Jr. en KADET hun programma's en websites op zwart tussen 13u en 17u.

Lokale besturen aan zet

Doel van de Buitenspeeldag is een duidelijk signaal te geven aan kinderen, ouders en jeugdwerkers dat er een gezond evenwicht moet zijn tussen voldoende bewegen en televisiekijken of surfen. Daarbij spelen de lokale besturen een belangrijke rol: zij worden via hun jeugd- en sportdiensten opgeroepen om deel te nemen en activiteiten te organiseren. Heel wat steden en gemeenten zetten die dag een ruim en divers aanbod aan initiatieven op: van speelstraten over buurtsport op pleintjes tot grote evenementen in het park of speelbos. Veelal werken ze daarvoor samen met lokale jeugd- en sportverenigingen, scholen, buurtcomités, enzovoort. Dankzij de inzet van talloze vrijwilligers worden alle activiteiten gratis aangeboden, zodat de Buitenspeeldag toegankelijk is voor àlle kinderen.

De Buitenspeeldag wil dan ook dé feestdag van het buitenspelen zijn. Maar tegelijk ook een stimulans voor het lokale niveau om in voldoende buitenspeelruimte en -mogelijkheden te blijven voorzien, het hele jaar door. De minister van Jeugd hoopt dat met dit sterk lokaal ingebed evenement het buitenspeelthema hoog op de (lokale) agenda blijft. Zelf gaf hij het goede voorbeeld door mee te gaan buiten spelen op het Joseph Benoît Willemsplein in Laken.

Gemeentebesturen of organisaties die willen meedoen, moeten zich jaarlijks registreren. Daarna kunnen ze hun activiteiten invoeren in de UITdatabank en promotiemateriaal aanvragen bij ISB en VVJ. Kinderen die willen meespelen, kunnen op www.buitenspeeldag.be bekijken wat er allemaal te beleven valt in hun stad of gemeente.

TV-zenders gaan op zwart

De Buitenspeeldag vindt meestal plaats op de laatste woensdag voor de paasvakantie (in 2016 en 2017 uitzonderlijk op de eerste woensdag na de paasvakantie). Op die dag zetten nu al zes kinderzenders (Nickelodeon, Nick Jr., Ketnet,VTMKZOOM, KADET en Studio 100 TV) tussen 13 en 17u hun programma's en websites op zwart. Zo worden kinderen extra gestimuleerd om de televisie en het internet een namiddag aan de kant te schuiven en buiten te gaan ravotten.

De zenders besteedden in de paasvakentie al heel wat aandacht aan de Buitenspeeldag. Zo geven bekende schermgezichten buitenspeeltips en zetten de zenders leuke buitenspelletjes op hun websites.

Samenwerkingsverband

De Buitenspeeldag is een initiatief van Nickelodeon, Nick Jr., Ketnet, VTMKZOOM, KADET, Studio 100 TV, VVJ vzw (Vereniging Vlaamse Jeugddiensten), ISB vzw (Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid) en de Vlaamse overheid. De eerste Buitenspeeldag vond plaats op 25 juni 2008. Met de organisatie van de Buitenspeeldag wil de Vlaamse overheid één keer per jaar via een uitgebreide actie de aandacht vestigen op het belang van buitenspelen én sporten in de publieke ruimte.