16.12.2015 | Dilbeek verkozen tot Jeugdgemeente van Vlaanderen!

Jeugdgemeente van VlaanderenMinister van Jeugd Sven Gatz heeft gisteren de prijs ‘Jeugdgemeente van Vlaanderen 2015-2016’ uitgereikt aan de gemeente Dilbeek. Met de prijs wil de minister het lokale jeugdbeleid extra in de kijker plaatsen en gemeentebesturen uitdagen om te blijven vernieuwen en verbreden in hun beleid. 38 lokale jeugdraden droegen hun gemeentebestuur voor, een vijfkoppige jury selecteerde vier genomineerden: Dilbeek, Landen, Leuven en Wuustwezel. Laureaat Dilbeek mag zich vanaf vandaag een jaar lang 'Jeugdgemeente van Vlaanderen' noemen en ontvangt een geldprijs van 20.000 euro.

Een duidelijke visie in Dilbeek

De jury selecteerde vier genomineerden en nodigde hen uit voor een extra toelichting bij hun dossier: Dilbeek, Landen, Leuven en Wuustwezel. Dilbeek kon de jury het meeste overtuigen en wordt zo de vierde gemeente die de titel 'Jeugdgemeente van Vlaanderen' mag dragen.

De jury: "Het jeugdbeleid in Dilbeek wordt gestuurd door de kernvraag 'Waarom en voor wie doen wij wat we doen'. Het gemeentebestuur heeft een duidelijke visie waarbij permanente dialoog, communicatie en gedragenheid de sleutelwoorden zijn. Samen met de jeugdraad en de jeugddienst wordt zo een beleid uitgebouwd dat aan de noden en behoeften van álle kinderen en jongeren uit de gemeente tegemoetkomt."

Dilbeek zet sterk in op communicatie met de jeugd, met onder meer JInD, of Jong in Dilbeek en met het gratis tijdschrift Dretz, dat voor en ook door jongeren is gemaakt. JInD-mascottes verschijnen op evenementen voor kinderen en jongeren, waardoor het jeugdbeleid een duidelijk gezicht krijgt. Er is veel overleg met jeugdverenigingen, maar ook met individuele jongeren, op formele en informele momenten. Jongeren mogen eigen cultuurevenementen organiseren in het cultuurcentrum Westrand. Die krijgen dan het 'Fris'-label mee.

De andere genomineerden

Leuven creëert een klimaat waar jongeren met diverse achtergrond, elk met hun eigen talenten, kansen krijgen. De stad heeft de voorbije jaren enkele knappe projecten uitgewerkt, zoals de jongerenraad Kabinet J, dat jongeren aanspreekt op hun interesses, en de stadsmagazines, die door kinderen en jongeren worden gemaakt. Beide projecten geven kinderen en jongeren kansen om het jeugdbeleid in hun eigen stad mee vorm te geven. Het Leuvense jeugdbeleid scoort ook hoog op het vlak van duurzaamheid. Het project van de Klimaatambassadeurs is daar een schitterend voorbeeld van. Verder worden in Leuven heel wat initiatieven rond jeugdcultuur en cultuureducatie opgezet.

Landen staat garant voor originaliteit en enthousiasme. Telkens een nood wordt gedetecteerd, gaat de gemeente op zoek naar een boeiende actie om die nood op te vangen. Aan originele activiteiten ontbreekt het niet in Landen. De projecten Wobble en (F)luistervinken zijn daar mooie voorbeelden van. Met het knappe natuurlijk speelplein "De Beemden" scoort Landen ook hoog op duurzaamheid en buitenspelen. Spilfiguur achter al deze acties is de creatieve en enthousiaste jeugdconsulent.

In Wuustwezel zien we een sterke samenwerking tussen de jeugdraad, het gemeentebestuur (met een speciale vermelding voor de schepen van jeugd) én de jeugddienst. Jongeren krijgen kansen om initiatief te nemen én grijpen die kansen ook. Het jeugdbeleid speelt bovendien in op de eigenheid van een uitgestrekte, landelijke gemeente, onder andere met het fuifkonvooi. De jeugddienst probeert "in te breken" in de andere beleidsdomein, zodat de jeugdreflex verder kan uitdeinen. Verder levert de gemeente heel wat inspanningen om maatschappelijk kwetsbare kinderen te bereiken, onder andere via een samenwerking met Arktos vzw.

Brochure Kijk eens… zo doen we dat!

De dossiers van de 38 kandidaat-gemeenten bevatten een schat aan informatie met waardevolle praktijkvoorbeelden. De afdeling Jeugd bundelde de 60 leukste en meest inspirerende ideeën in de brochure Kijk eens… zo doen wij dat! (pdf 4 Mb). De brochure is makkelijk doorzoekbaar via een plaats- en trefwoordenregister. Bij ieder praktijkvoorbeeld staat ook een contactpersoon. Zo kunnen jeugddiensten en -raden uitwisselen over de gemeentegrenzen heen en zo hopelijk de nodige inspiratie vinden om hun jeugdbeleid verder creatief uit te bouwen. Bij de eerste prijsuitreiking van Jeugdgemeente van Vlaanderen werd een gelijkaardige publicatie uitgewerkt, die nog steeds een inspirerend naslagwerk is voor heel wat jeugddiensten.

Vlaams minister Sven Gatz: "Op 1 januari 2016 breekt een nieuw tijdperk aan voor het lokaal jeugdbeleid in Vlaanderen. De gemeenten en steden moeten dan niet langer verantwoording afleggen bij de Vlaamse overheid over de manier waarop ze hun lokaal jeugdbeleid gestalte geven. Dat is goed. Jeugdwerk en jeugdbeleid in Vlaanderen zijn bij uitstek lokale aangelegenheden. De Vlaamse overheid krijgt een meer coachende en ondersteunende rol. De uitreiking van deze prijs is daar een mooi voorbeeld van."

Wat voorafging

Voorgedragen door de lokale jeugdraad

In het voorjaar lanceerde Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz een oproep voor kandidaten voor de Prijs 'Jeugdgemeente van Vlaanderen'. Lokale jeugdraden konden hun stad of gemeente voordragen voor deze titel. Met de prijs wil de minister het lokale jeugdbeleid extra in de kijker plaatsen en gemeenten en steden uitdagen om te blijven vernieuwen en te verbreden in hun beleid.

"Jeugdraden zijn het best geplaatst om het jeugdbeleid dat in hun gemeente of stad wordt uitgebouwd, naar waarde te schatten”, stelt minister Gatz. “De jeugdraad staat immers dagelijks met beide voeten in het veld en vertegenwoordigt de stem van kinderen en jongeren in het lokale bestuur."

38 kandidaten, 4 genomineerden

Maar liefst 38 jeugdraden droegen hun gemeente- of stadsbestuur voor (zie onderstaande tabel), stuk voor stuk boeiende dossiers met heel leuke praktijkvoorbeelden. Een commissie samengesteld uit Veerle Beel (De Standaard), Roos Van Acker (Studio Brussel), Sven De Visscher (HOGent), Kris De Visscher (Demos) en Bert Mellebeek (Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme) beoordeelde de dossiers aan de hand van zes criteria:

  • de vernieuwende kwaliteiten
  • de concrete participatie van de jeugd aan het gemeentelijk beleid
  • het bereik van nieuwe en diverse doelgroepen
  • de aandacht voor duurzame ontwikkeling binnen het gemeentelijk jeugdbeleid
  • de vernieuwende aspecten van het beleid op het vlak van jeugdcultuur
  • de inspanningen van het beleid ter bevordering van het buitenspelen van kinderen

Uiteindelijk nomineerde de jury vier kandidaten: Dilbeek, Landen, Leuven en Wuustwezel.

De commissie nodigde de vier kanshebbers uit om de kandidatuur van hun gemeente of stad extra toe te lichten. Dat gebeurde op zaterdag 17 oktober. Op basis daarvan nam de commissie haar beslissing.

Overzicht voorgedragen gemeenten

As Geel Mechelen
Balen Geraardsbergen Meeuwen-Gruitrode
Beerse Halle Overijse
Beringen Ham Peer
Bertem Hamont-Achel Rijkevorsel
Beveren Heist-op-den-Berg Roeselare
Bilzen Houthulst Turnhout
Bocholt Kapelle-op-den-Bos Waregem
Brecht Kortessem Wetteren
Bree Landen Wuustwezel
Dilbeek Leuven Zomergem
Dilsen-Stokkem Lier Zutendaal
Edegem Maarkedal  

Bekroonde gemeenten vorige jaren

Jeugdgemeente 2013-2014: Lommel (meer info)

Jeugdgemeenten 2011-2012: Sint Niklaas en Tienen (meer info)