21.12.2012 | Lommel wint prijs 'Jeugdgemeente van Vlaanderen'

JeugdgemeenteLommel mag zich de komende twee jaar dé Jeugdgemeente van Vlaanderen noemen. Dat maakte minister Pascal Smet vandaag bekend tijdens de officiĆ«le prijsuitreiking in het Radiohuis te Leuven, die live werd uitgezonden op MNM in het programma 'Planeet De Cock'.

Foto's van de prijsuitreiking

Wat voorafging

Dit jaar lanceerde minister van Jeugd Pascal Smet opnieuw een oproep aan alle lokale jeugdraden om hun gemeente voor te dragen voor de titel van 'Jeugdgemeente van Vlaanderen'. Welgeteld 27 jeugdraden dienden een dossier in. Die werden door een vijfkoppige jury beoordeeld : Koen De Preitere (ex-VVJ), Tom De Cock (MNM), Tineke Van de Walle (UGent), Sihame El Kaouakibi (Let’s Go Urban) en Kathy Lindekens (VRT). Na een grondige evaluatie werd de stad Lommel als winnaar aangeduid.

Doel van de prijs

Met deze prijs wil de minister de inspanningen die lokale besturen leveren voor kinderen en jongeren, extra in de kijker zetten. Elke jeugdraad kon voor 1 september zijn gemeente of stad voordragen. Want wie is er beter geplaatst om het lokale jeugdbeleid naar waarde te schatten? De jeugdraad staat immers dagelijks met beide voeten in het veld en vertegenwoordigt de uiteindelijke 'klanten' van het beleid. "De titel van 'Jeugdgemeente van Vlaanderen' is een grote 'I like' van jongeren voor het jeugdbeleid in hun gemeente", aldus minister Pascal Smet.

Aan de prijs is een bedrag van maar liefst 20 000 euro verbonden, die de minister integraal aan de jeugdraad schenkt. Een mooie stimulans om verder te bouwen aan het kind- en jeugdvriendelijke beleid in de gemeente!