Nieuwsberichten archief: Juli 2016

29.07.2016 | Consultatie over de Europese samenwerking inzake jeugdbeleid

De Europese Commissie houdt een online bevraging om de Europese samenwerking op het vlak van jeugdbeleid te evalueren. Ze wil van stakeholders en individuele burgers vernemen hoe nuttig en effectvol de huidige samenwerking is en hoe ze verbeterd kan worden. De consultatie loopt nog tot 16 oktober 2016.


29.07.2016 | Subsidieaanvragen experimentele projecten

Verenigingen die in 2017 experimentele projecten opzetten rond (1) jeugdwerk, (2) informatie aan of over de jeugd en beleidsparticipatie van de jeugd of (3) cultuureducatie van de jeugd, kunnen hun subsidieaanvraag tot 1 september 2016 indienen.


29.07.2016 | Subsidieaanvragen projecten van gesubsidieerde verenigingen

Gesubsidieerde landelijk georganiseerde verenigingen, verenigingen informatie en participatie en cultuureducatieve verenigingen die in 2017 een project willen opzetten, kunnen hun subsidieaanvraag tot 1 september 2016 indienen.


29.07.2016 | Infosessie kadervorming voor beginners

Op dinsdag 13 september in de voormiddag organiseert de afdeling Jeugd een infosessie kadervorming. De sessie is bedoeld voor verenigingen die pas gestart zijn met kadervorming of dat binnenkort willen doen, voor wie de nieuwe regelgeving nog niet helemaal onder de knie heeft of nog niet vertrouwd is met de KAVO-tool.


28.07.2016 | Vlaanderen neemt cultuur- en jeugdbevoegdheden van provincies over in 2018

De Vlaamse Regering nam op 26 juli een definitieve beslissing over de afslanking van de provincies. Vanaf 1 januari 2018 worden persoonsgebonden bevoegdheden en de bijbehorende middelen van de provincies naar de lokale besturen en/of de Vlaamse overheid overgeheveld. Na een intensief en constructief overleg met de provincies en steden en gemeenten worden een aantal aspecten van het cultuur- en jeugdbeleid in Vlaanderen gebundeld. Lees meer.


28.07.2016 | Ding mee naar de GroeneVent Award 2016!

Organiseert jouw vereniging of lokaal bestuur binnenkort een muziek-, sport- of cultuurevenement? OVAM geeft je duurzame tips rond afval, catering, mobiliteit, energie en ruimte en helpt je zo de milieu-impact van je event te verlagen. Doe de GroeneVentscan en maak kans op de GroeneVent Award en een geldprijs tot 6.000 euro.


27.07.2016 | Nieuwe editie van Jong Geleerd

Vandaag verscheen de tiende editie van Jong Geleerd, een nieuwsbrief met interessante onderzoeksprojecten en publicaties over kinderen en jongeren, jeugdwerk, jeugdbeleid en kinderrechten in Vlaanderen.


19.07.2016 | Ministers Schauvliege, Weyts en Gatz stellen Masterplan Bivakplaatsen voor

Het Masterplan Bivakplaatsen moet de regels en procedures voor de organisatie van kampen vereenvoudigen. Het plan wil ook een mouw passen aan het tekort aan kamp- en bivakplaatsen en tenten in de piekperiode van de zomervakantie.


15.07.2016 | 1,3 miljoen subsidie voor 44 vakantieverblijven

Minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen 1,3 miljoen euro in 44 Vlaamse vakantieverblijven, waaronder een heel aantal jeugdverblijfcentra. Met deze steun kunnen uitbaters hun verblijf moderner, brandveiliger, gezinsvriendeljker of toegankelijker maken.


08.07.2016 | Parlementaire vragen over het jeugdbeleid


07.07.2016 | 22/09: Overlegmoment project Lokale monitoring cultuur, jeugd en sport

Welke informatie is er beschikbaar over het lokale vrijetijdsveld? En wat kan een lokaal bestuur eruit leren? Op 22 september stellen we een eerste set van interessante gegevens en bronnen voor. Bedoeling is dat dit voorstel uitmondt in een instrument waarmee lokale besturen het vrijetijdsgebeuren in hun gemeente of stad kunnen monitoren in de tijd en benchmarken.


07.07.2016 | Rondetafel Diversiteit in/en het jeugdwerk

Waar zitten lacunes in het jeugdwerkveld? Wat is er beleidsmatig nodig? Hoe kan er beter worden samengewerkt over de sectoren en werkingen heen? Op woensdagnamiddag 14 september gaat minister van Jeugd Sven Gatz in gesprek met de jeugdsector en andere experten inzake jeugd en diversiteit. Interesse? Bekijk het programma, schrijf je in en discussieer mee!


07.07.2016 | Infosessie kadervorming voor beginners

Op dinsdag 13 september in de voormiddag organiseert de afdeling Jeugd een infosessie kadervorming. De sessie is bedoeld voor verenigingen die pas gestart zijn met kadervorming of dat binnenkort willen doen, voor wie de nieuwe regelgeving nog niet helemaal onder de knie heeft of nog niet vertrouwd is met de KAVO-tool.


07.07.2016 | Automatische vrijstelling onroerende voorheffing voor jeugdverenigingen en jeugdverblijfcentra aangenomen

Het Vlaams Parlement nam gisteren een voorstel van decreet aan om de Vlaamse Codex Fiscaliteit te wijzigen. Concreet wordt met deze wijziging een automatische vrijstelling van onroerende voorheffing verleend aan erkende jeugdverenigingen en erkende jeugdverblijfcentra.


07.07.2016 | Seminar 'iReachable? Actual challenges for youth work': verslag en filmpje

Doel van dit seminar met Estland, Letland en Litouwen was op zoek te gaan naar nieuwe benaderingen en methodes in het jeugdwerk om meer jongeren te bereiken en meer diverse doelgroepen aan te spreken.